Asal Usul Nama Dan Sejarah Pasir Puteh, Kelantan

Pasir Puteh adalah merupakan salah satu jajahan dalam negeri Kelantan yang terletak di tebing sungai Semerak iaitu kira-kira 30 kilometer ke selatan bandar Kota Bharu.

Pasir Puteh merupakan sebuah bandar yang wujud di antara dua buah sungai iaitu Sungai Rasau dan Sungai Semerak, yang mana pada masa dahulu sumber pengangkutan utama bagi penduduk ialah sungai dan kawasan lembah sungai akan muncul sebagai lokasi tumpuan penduduk bagi memudahkan perhubungan.

Ramai antara kita yang sudah sedia tahu bahawa Pasir Puteh amat terkenal dengan sejarah perjuangan Tok Janggut yang menentang pihak Inggeris yang cuba mengembangkan pengaruh mereka di daerah Jeram.

Sebagai tanda memperingati perjuangan Tok Janggut di Pasir Puteh, satu tugu peringatan yang dinamakan sebagai Tugu Tok Janggut telah dibina oleh pihak Majlis Daerah Pasir Puteh yang terletak di tepi sungai Semarak.

Asal Usul Nama Dan Sejarah Pasir Puteh, Kelantan

Tugu Peringatan Tok Janggut

Kawasan jajahan Pasir Puteh ini menerima namanya setelah Sultan Muhammad IV iaitu sultan yang memerintah negeri Kelantan sejak tahun 1900 hingga tahun 1920 merasa kagum apabila melihat pasir yang begitu putih dan berkilau di sepanjang pantainya.

Asal Usul Nama Dan Sejarah Pasir Puteh, Kelantan

Dahulunya, kawasan jajahan Pasir Puteh ini dikenali sebagai Pangkalan Limbungan dan ia telah wujud sejak sebelum zaman pemerintahan Sultan Muhammad IV lagi.

Akhirnya Sultan Muhammad IV telah berkenan untuk menamakan tempat ini sebagai Pasir Puteh yang bermaksud pasir pantai yang puteh. Nama kawasan jajahan ini ditukar ke Pasir Puteh dalam pada tahun 1911.

Sebelum tahun 1911, daerah Jeram telah diperintah oleh seorang pembesar yang bergelar Seri Maharaja Tua.

Rujukan:

  • Laman Rasmi Majlis Daerah Pasir Putih

Anda dijemput untuk like facebook page rasmi sejarah.my

Loading...

LEAVE A REPLY

Amaran:
Pihak kami tidak bertanggungjawab terhadap komentar yang diutarakan melalui laman sosial ini. Ia pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian sidang redaksi kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri.
Please enter your comment!
Please enter your name here