Cerita Dan Kisah Disebalik Nama Keningau, Sabah

Setiap tempat mempunyai cerita dan kisahnya yang tersendiri berkenaan dengan asal usul nama kawasan tersebut dinamakan. Kebiasaannya, nama setiap tempat akan diberikan oleh orang-orang terdahulu berdasarkan peristiwa sejarah yang telah berlaku.

Dari peristiwa-peristiwa yang berlaku itu selalunya akan menyebabkan nama sesebuah kawasan dinamakan bersempenanya kerana untuk memperingati peristiwa yang pernah berlaku di kawasan tersebut.

Kali ini akan diceritakan tentang asal usul sebuah perkampungan yang terletak di pedalaman Sabah iaitu Keningau. Keningau adalah merupakan sebuah bandar yang kelima paling besar selepas Tawau dan Lahad Datu.

Keningau ini dahulunya adalah merupakan sebuah pekan kecil yang terletak di kawasan pedalaman Sabah yang mana hari ini telah pun berkembang maju dan menjadi bandar tumpuan orang ramai.

Mengikut cerita orang lama, kawasan Keningau ini dahulunya merupakan sebuah perkampungan yang banyak ditumbuhi oleh pokok kayu Manis atau lebih dikenali sebagai Pokok Keningau.

pokok kayu manis

Dalam bahasa kaum Murut, mereka menyebutnya sebagai Kayu Keningau iaitu sejenis rempah ada digunakan untuk memasak. Kedatangan orang Inggeris ke kawasan tersebut turut menjadikan menjadikan kulit kayu Keningau sebagai salah satu barang dagangan mereka.

kayu manis

Oleh yang demikian, secara tidak langsung kawasan tersebut menjadi antara pengeluar kulit kayu Keningau yang penting pada ketika itu.

Lama-kelamaan kawasan tersebut dipanggil sebagai Keningau sehingga mewujudkan sebuah bandar yang paling maju dan menjadi pusat pentadbiran di kawasan pedalaman Sabah.

Keningau

Kayu manis secara terus menerus sentiasa mendapat permintaan yang tinggi dari saudagar-saudagar luar telah menyebabkan daerah ini terkenal dengan sendirinya.

Daerah ini juga menerima gelaran Kampung Keningau daripada saudagar- saudagar yang datang ke daerah ini. Gelaran ini diberikan sempena nama pokok kayu Koningau bagi memudahkan saudagar luar mengenali kawasan utama sumber kayu manis.

Asalnya, Keningau ini adalah merupakan sebahagian daripada wilayah Brunei semasa pemerintahan Kesultanan Brunei dan Sulu yang mana ia berlaku dalam sekitar tahun 1860.

keningau

Pada waktu itu, Keningau adalah merupakan antara pusat perdagangan rempah ratus yang terbesar di wilayah Brunei. Disebabkan laluan perdagangan Selat Melaka dari seluruh pelosok dunia, persisiran pantai barat Jesselton (Kota Kinabalu) menjadi tempat strategik selepas tumpasnya pangkalan Syarikat Berpiagam Borneo Utara British (BNBCC) di Pulau Gaya oleh Mat Salleh dan orang Bajau dan kemusnahan bandar Sandakan pada masa itu.

Anda dijemput untuk like facebook page rasmi sejarah.my

Loading...

LEAVE A REPLY

Amaran:
Pihak kami tidak bertanggungjawab terhadap komentar yang diutarakan melalui laman sosial ini. Ia pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian sidang redaksi kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri.
Please enter your comment!
Please enter your name here