25.7 C
Kuala Lumpur
21 March 2019
Home Tags Melaka

Tag: melaka

Asal-Usul Dan Sejarah Jasin, Melaka

Sejarah awal pembukaan bandar Jasin bermula pada tahun 1918 iaitu di kawasan Kesang Pajak yang mengikut aliran sungai.

Fakta Tentang Kota A Famosa Di Melaka

Kota A Famosa atau Porta de Santiago membawa maksud yang termashur dalam bahawa melayu dari perkataan asal bahasa Portugis tadi dan kota ini telah dibina oleh pihak Portugis sebaik sahaja berjaya menawan Melaka dalam tahun 1511.

Pengharaman Hamba Abdi Di Melaka

Pada tahun 1819, Gabenor Melaka iaitu John Samuel Timmermann Thyssen telah mengisytiharkan undang-undang tentang mengharamkan pengambilan hamba abdi di negeri Melaka.

Teori Dan Asal Usul Nama Masjid Tanah Di Melaka

Asalnya, Masjid Tanah dikenali sebagai masjid yang dibina dengan menggunakan tanah liat yang berada di tepian sungai.

Khazanah Empayar Melaka Yang Tenggelam Di Lautan

Kapal Flor de la Mar adalah sebuah kapal yang karam di Selat Melaka dan khabarnya ia sarat dengan harta yang telah dicuri dari Kesultanan Melayu Melaka yang punyai nilai berbilion-bilion ringgit hari ini.

Bendera Union Jack Terawal Diturunkan Di Melaka

Dengan terturunnya bendera Union Jack di Tanah Melayu ini, ia melambangkan serta simbolik terhadap berakhirnya pemerintahan Inggeris di Tanah Melayu yang sepatutnya bermula pada tengah malam pada tarikh 30 Ogos 1957.

Asal Usul Baba dan Nyonya Di Melaka

Baba dan Nyonya ini adalah masyarakat keturunan Cina yang unik kedudukannya dan mereka ini cukup dikenali khususnya di negeri Melaka.

Pengakhiran Kerajaan Naning Di Melaka Oleh Dol Said

Dengan kekalahan ini, maka berakhirlah era pemerintahan kerajaan Naning yang ampuh dari zaman penjajahan Portugis dan Belanda.

Cerita Disebalik Nama Alor Gajah, Melaka

Menurut cerita penduduk setempat, nama Alor Gajah ini sebenarnya diambil dari kisah sekumpulan gajah yang seringkali melalui alur di sebatang sungai.
2,329FansLike
20,072FollowersFollow
0FollowersFollow

Menarik