25.7 C
Kuala Lumpur
21 March 2019
Home Tags Pertama

Tag: pertama

Kisah Penutupan Mimaland, Taman Tema Pertama Malaysia

Nama Mimaland mungkin akan kedengaran satu perkara yang baru buat generasi hari ini berikutan dengan kegemilangannya yang sudah sampai ke penghujung hayat apabila ditutup lebih 2 dekad yang lalu.

Wang Kertas Siri Pertama Di Malaysia

Wang kertas Malaysia yang mula-mula sekali dikeluarkan oleh Bank Negara Malaysia adalah dalam bulan Jun 1967 dan wang kertas tersebut terdiri daripada lima jenis nilai muka yang berlainan.

Kawasan FELDA Yang Pertama Ditubuhkan Di Malaysia

Lurah Bilut adalah merupakan sebuah kawasan penempatan FELDA yang terawal dan lokasinya terletak di kawasan Bentong, Pahang dan ia mula dibuka setahun selepas negara mencapai kemerdekaan iaitu dalam tahun 1958.

Pelakon Filem Melayu Pertama Di Malaysia

M. Suki adalah individu yang telah mencipta sejarah dalam lembaran dunia seni negara sebagai seorang pelakon filem melayu yang pertama di negara kita dalam tahun 1933.

Tragedi Buruk Pertama Malaysia Airlines Di Tanjung Kupang, Johor

Penerbangan 653 Malaysia Airlines (MH653) adalah sebuah pesawat Boeing 737-2H6 telah jatuh terhempas di Tanjung Kupang, Johor pada satu petang bertarikh 4 Disember 1977.

Usop Sontorian, Siri Animasi Pertama Malaysia

Apa yang cukup membanggakan, siri animasi Usop Sontorian telah menerima pengiktirafan daripada Malaysian Book of Records sebagai Siri Animasi Pertama di Malaysia.

Jaring, Pembekal Internet Pertama Malaysia

Jaring Communications Sdn Bhd adalah satu entiti yang menawarkan perkhidmatan internet yang pertama di Malaysia.

Jejambat Pertama Dibina Sejak Merdeka

Jejambat Jalan Kinabalu atau lebih senang dikenali dengan nama Jejambat Kinabalu adalah jejambat yang pertama sekali dibina di Malaysia sejak negara mencapai kemerdekaan dan lokasinya terletak di Kuala Lumpur.

Program Televisyen Berwarna Pertama Disiarkan Di Malaysia

Rancangan pertama yang disiarkan dalam bentuk berwarna ialah program yang bertajuk Puspawarna dan ia telah disiarkan secara langsung di kaca televisyen seluruh Malaysia.

Terowong Jalan Raya Pertama Di Malaysia

Terowong jalan raya di Genting Sempah adalah merupakan terowong jalan raya yang pertama dibina di Malaysia dan ia telah dibuka dalam tahun 1979.
2,329FansLike
20,072FollowersFollow
0FollowersFollow

Menarik