Kenali Sarjan Hassan Dalam Sejarah Malaysia

Tidak dapat dilupakan dengan watak Sarjan Hassan dalam filem yang dilakonkan oleh seniman agung negara tidak lain tidak bukan iaitu P. Ramlee dalam filem Sarjan Hassan yang ditayangkan pada 28 Ogos 1958.

Ianya bukan kisah rekaan dan filem tersebut adalah berdasarkan kewujudan tentang seorang pahlawan negara yang telah banyak berjasa kepada tanah air sehingga ke akhir hayatnya.

Walaubagaimanapun, kisah dan jalan cerita yang dipaparkan dalam filem Sarjan Hassan itu bukanlah kisah sebenar yang berlaku dalam hidup Sarjan Hassan, tetapi apa yang ingin ditekankan kali ini adalah tentang semangat juang yang ditonjolkan dalam filem yang ada dalam diri beliau.

Kenali Sarjan Hassan Dalam Sejarah Malaysia

Sarjan Hassan dikenali sebagai seorang patriot yang gemilang dan terbilang yang pernah ada dalam Askar Melayu kerana kejayaan beliau dalam menentang pengganas komunis ketika menjadi ketua seksyen dan platun dalam Batalion Empat Rejimen Askar Melayu selama tiga tahun dari 1950 hingga 1953.

Kenali Sarjan Hassan Dalam Sejarah Malaysia

Nama sebenar Sarjan Hassan adalah Hassan Bin Haji Osman dan beliau dilahirkan pada tarikh 15 Februari 1927 di Kampung Pantai berdekatan dengan Seremban, Negeri Sembilan.

Sarjan Hassan hanya berkelulusan darjah lima Sekolah Melayu untuk pendidikan beliau dan Sarjan Hassan memulakan kerjayanya dalam perkhidmatan tentera sejak pada tarikh 21 Disember 1946.

Beliau bermula sebagai rekrut Askar Melayu dan menjalani latihan di Port Dickson selepas berlaku satu peristiwa dan pembunuhan kejam oleh pengganas komunis terhadap isteri dan beberapa ahli keluarganya.

Kenali Sarjan Hassan Dalam Sejarah Malaysia

Kisah berkenaan dengan kehidupan sebenar serta latar belakang Sarjan Hassan ini sebenarnya boleh anda lihat di Muzium Negeri Sembilan dan di Muzium Tentera Darat, Port Dickson.

Berdasarkan sejarah hidup Sarjan Hassan yang dipamerkan di muzium ini, selepas beliau menamatkan latihan rekrut pada tarikh 10 Jun 1947, Sarjan Hassan terus menyertai Batalion Pertama Rejimen Askar Melayu.

Lantas selepas itu, beliau telah dilantik menjadi Lans Koperal pada tarikh 28 April 1948 sebelum bertukar ke Batalion Keempat rejimen itu pada tarikh 1 Disember 1949 dan dinaikkan pangkat Koperal pada tarikh 24 Oktober 1950.

Kesungguhannya yang tinggi dalam menjalankan tugas yang diamanahkan membolehkan pejuang itu dinaikkan pangkat Sarjan mulai tarikh 1 September 1952 dan terus mencurahkan bakti kepada Batalion Keempat yang berpangkalan di Mentakab, Pahang.

Kompeninya ditugaskan untuk mengawal dan beroperasi di kawasan Triang, Pahang bermula pada tarikh 16 November 1953. Sarjan Hassan dilantik untuk mengetuai pasukan rondaan mengandungi sembilan anggota selepas menerima arahan daripada Pegawai Memerintah.

Satu daripada kisah keberaniannya adalah sewaktu beliau telah diarahkan untuk mengetuai pasukannya menyiasat tentang bunyi tembakan yang didengar dari arah barat daya satu kawasan hutan di Triang.

Selepas satu jam meninggalkan pangkalan, peninjau kumpulan ronda mendengar bunyi pokok ditebang lantas Sarjan Hassan memerintahkan pasukannya merangkak ke hadapan dalam barisan menghala ke arah bunyi potongan pokok berkenaan.

Dalam jarak kira-kira 150 meter dari bunyi potongan itu, Allahyarham menghentikan pergerakan anggota ronda dan memerintahkan seorang pegawai tidak bertauliah dalam platunnya membentuk satu kedudukan serang hendap.

Sarjan Hassan membawa seorang anggota berpangkat prebet mengikuti di sebelah kanan sasaran bagi membuat tinjauan di kawasan berkenaan dan mendapati beberapa pengganas komunis sedang sibuk membuat persiapan untuk mendirikan khemah.

Beliau kemudian mengambil keputusan untuk menyerang pasukan pengganas berkenaan bersama anggota prebet terbabit dari arah strategik yang akan membolehkan pengganas ditawan atau ditembak oleh anggota pasukannya yang lain jika melarikan diri.

Bagaimanapun, kehadiran beliau bersama prebet berkenaan disedari seorang pengganas yang terus mensasarkan laras senapangnya ke arah mereka tetapi Allahyarham lebih pantas melepaskan tembakan yang berjaya membunuh pengganas terbabit.

Seorang lagi pengganas komunis juga berjaya dibunuh oleh Sarjan Hassan, manakala dua rakan mereka melarikan diri ke arah kedudukan kumpulan serang hendap dan menerima nasib yang sama di tangan anggota kumpulan platun pimpinan Allahyarham.

Sarjan Hassan menunjukkan keberanian yang tinggi dalam membuat keputusan menyerang perkhemahan pengganas walaupun hanya disertai seorang anggotanya. Kemahiran menggunakan senjata dengan baik memberikan kelebihan kepada beliau ketika berdepan saat cemas dan kecekapan itu berjaya menyelamatkan nyawa seorang anggota lain.

Kejayaan berkenaan dicapai melalui ketenangan dan kepantasan bertindak serta perhitungan muslihat yang tepat dan bijak di samping kemahirannya menguasai suasana hutan tebal yang cukup tinggi.Kelebihan itu membolehkan Sarjan Hassan mendedahkan semua empat pengganas yang ditemuinya dan menentukan mereka tidak terlepas daripada kumpulan rondaannya.

Mengikut maklumat yang dipamerkan di Muzium Negeri Sembilan dan Muzium Tentera Darat, Sarjan Hassan pernah menjadi ketua seksyen dan platun dalam Batalion Empat Rejimen Askar Melayu selama tiga tahun dari 1950 hingga 1953 dan secara peribadi dikatakan berjaya membunuh 11 orang pengganas komunis.

Kenali Sarjan Hassan Dalam Sejarah Malaysia Kenali Sarjan Hassan Dalam Sejarah Malaysia

Bagaimanapun, ada juga maklumat mengatakan beliau berjaya membunuh 54 anggota Bintang Tiga sepanjang perkhidmatannya dan atas kecemerlangan itu, Sarjan Hassan disokong Pegawai Memerintah Batalion, Leftenan Kol EA Hefford dianugerahkan Military Medal (MM) pada 30 Disember 1953.

Beliau menerima pengiktirafan itu apabila Ratu melalui London Gazette menganugerahkan MM kepada Sarjan Hassan pada 12 Mac 1954 yang disampaikan Pesuruhjaya Tinggi British di Tanah Melayu, Sir Donald MacGillivray di King’s House, Kuala Lumpur.

Selain MM, Sarjan Hassan juga dianugerahkan General Services Medal dan Mention in Despatches oleh Kerajaan British pada 1950 dan 1952 kerana keberaniannya ketika berhadapan dengan pengganas komunis sewaktu menjalankan operasi.

Kenali Sarjan Hassan Dalam Sejarah Malaysia

Di atas kejayaan dan kecemerlangannya itu, beliau terpilih mengikuti latihan kadet Federation Training Wing di Port Dickson mulai 10 Jun 1957 dan ditauliahkan pangkat Leftenan Muda Batalion Kelima Rejimen Askar Melayu pada 7 Ogos tahun berkenaan.

Allahyarham juga dikatakan terbabit dalam tindakan menggagalkan usaha 400 hingga 500 anggota komunis di Water Fall Estate, Rawang Selangor yang cuba mensabotaj kemerdekaan negara 10 hari sebelum 31 Ogos 1957.

Beliau kemudian ditugaskan di Briged Kedua Infantri pada 4 Disember 1959 dan menamatkan perkhidmatan sebagai Penolong Ketua Kompeni di Kompeni Lima Melayu pada 5 Ogos 1962 selepas berkhidmat selama 16 tahun dengan menyandang pangkat terakhir sebagai Kapten.

Sarjan Hassan juga mempunyai kebolehan di dalam bidang penulisan. Beliau telah menulis skrip kisah perjuangan anggota tentera pada zaman darurat. Skrip ini telah dipentaskan dan ia berdasarkan kisah hidup Sarjan Hassan sebagai seorang tentera.

Drama pentas yang diarahkan oleh Sarjan Hassan mendapat sambutan sehinggakan ia mendapat liputan akhbar dan berjaya menarik minat P.Ramlee untuk menjadikannya sebuah filem.

Kenali Sarjan Hassan Dalam Sejarah Malaysia

P.Ramlee telah bertemu dengan Sarjan Hassan bagi mendapatkan persetujuan untuk menjadikan drama pentas tersebut kepada filem dan beliau bersetuju dengan cadangan P.Ramlee.

Cuma skrip tersebut terpaksa diubah dengan tidak menceritakan perjuangan Sarjan Hassan menentang komunis sebaliknya menceritakan mengenai suasana Tanah Melayu ketika menghadapi penjajahan Jepun.

Tindakan P.Ramlee yang mengubah cerita asal ini bertujuan mengelakkan filem ini disabotaj oleh komunis. Ini kerana pada masa itu, Tanah Melayu masih berada dalam keadaan darurat dan diancam oleh komunis.

Hasil perkongsian hidup dengan isteri keduanya, Aishah Bujang yang dikatakan berasal dari Kampung Rasah yang dikahwini pada 20 Januari 1952, mereka dikurniakan lapan cahaya mata, empat lelaki dan empat perempuan.

Pejuang negara ini menghembuskan nafas terakhir pada 30 April 1991 akibat sakit jantung di Hospital Besar Seremban (sekarang Hospital Tuanku Jaafar) dan dikebumikan di Makam Haji Said, Seremban, tetapi usaha menjejak makamnya juga menemui jalan buntu. Antara anugerah lain yang diperoleh beliau ialah Pingat Jasa Kebaktian (PJK) dan Ahli Mangku Negara (AMN).

Rujukan:

  • Penulisan Mohd Amin Jalil, Pameran Sarjan Hassan Pahlawan Terbilang
  • Laman lama orangnogori.com (kini sudah tiada)

Anda dijemput untuk like facebook page rasmi sejarah.my

Loading...

LEAVE A REPLY

Amaran:
Pihak kami tidak bertanggungjawab terhadap komentar yang diutarakan melalui laman sosial ini. Ia pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian sidang redaksi kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri.
Please enter your comment!
Please enter your name here