Kisah Kewujudan Malaysia Airlines

Pada tarikh 12 Oktober 1937, sebuah syarikat perkapalan enjin stim Singapura yang berpusat di Liverpool dan Imperial Airways adalah yang mula-mula sekali ingin mengusahakan syarikat penerbangan di Tanah Melayu.

Mereka telah menghantar permohonan kepada kerajaan British di Pulau Pinang dan Singapura untuk memulakan penerbangan berjadual yang akan menghubungkan Pulau Pinang dengan Singapura.

Malayan Airways Limited (MAL) kemudian telah ditubuhkan dengan jayanya, namun perkhidmatan berbayar untuk penumpang yang pertama sekali telah diperkenalkan selepas 10 tahun beroperasi.

Pada tarikh 2 Februari 1947, Malayan Airways Limited (MAL) telah menjalankan operasi penerbangan sulung mereka dengan membawa 5 orang penumpang ke KUala Lumpur dan bukannya ke Pulau Pinang.

Kisah Kewujudan Malaysia Airlines

Dalam tahun yang sama iaitu dalam tahun 1947, Malayan Airways Limited (MAL) telah memperluaskan operasi penerbangan mereka ke Jakarta, Medan, Palembang dan Saigon daripada hub utama mereka yang beroperasi di Singapura.

Pada tahun 1957 pula, syarikat penerbangan ini telah dijadikan sebagai syarikat milik kerajaan. Dengan ketibaan pesawat Bristol Britannia yang mampu memuatkan 84 penumpang pada tahun 1960, syarikat penerbangan ini memulakan operasi jarak jauh pertama mereka iaitu ke Hong Kong.

Setelah pembentukan persekutuan Malaysia pada tarikh 16 September 1963, nama syarikat ini iaitu Malayan Airways Limited (MAL) telah ditukar kepada Malaysian Airways Limited dalam bulan November 1963.

Kisah Kewujudan Malaysia Airlines

Kemudian, setelah Singapura berpisah daripada Malaysia pada tarikh 9 Ogos 1965, kerajaan Malaysia dan Singapura telah mengambil alih saham majoriti daripada BOAC dan pemegang saham yang lain serta syarikat ini kemudian telah bertukar nama menjadi Malaysia-Singapore Airlines.

Selepas 20 tahun meneruskan operasi penerbangan, syarikat ini telah menggunakan pelbagai jenis pesawat seperti Comet IV, enam Fokker F27, lapan Douglas DC-3 dan dua Twin Pioneers dan mempunyai tenaga kerja seramai lebih kurang 2,400 orang.

Kisah Kewujudan Malaysia Airlines

Pada tarikh 3 April 1971, syarikat penerbangan ini telah dibahagikan kepada dua syarikat iaitu Singapore Airlines dan Malaysia Airlines Systems (MAS). Menjelang tahun 1972, Malaysia Airlines Systems (MAS) telah meluaskan operasi kepada lebih 34 destinasi domestik dan enam destinasi antarabangsa.

Terakhir pada perubahan namanya berlaku pada tarikh 15 Oktober 1987, nama perdangangan syarikat ini ditukar kepada Malaysia Airlines dan ia kekal digunakan sehingga ke hari ini.

Anda dijemput untuk like facebook page rasmi sejarah.my

Loading...

LEAVE A REPLY

Amaran:
Pihak kami tidak bertanggungjawab terhadap komentar yang diutarakan melalui laman sosial ini. Ia pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian sidang redaksi kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri.
Please enter your comment!
Please enter your name here