Kisah Pembukaan Universiti Teknologi MARA (UiTM)

Universiti Teknologi MARA (UiTM) adalah tidak asing lagi buat seluruh rakyat Malaysia. Ia adalah merupakan sebuah universiti awam di Malaysia yang kini berpusat di Shah Alam.

Asalnya, Universiti Teknologi MARA (UiTM) ditubuhkan dalam tahun 1956 sebagai Dewan Latehan RIDA dan Universiti Teknologi MARA (UiTM) telah membuka pintu kepada lebih kurang 50 pelajar dengan fokus untuk membantu orang Melayu di luar bandar.

Sejak itu, Universiti Teknologi MARA (UiTM) mula berkembang menjadi institusi pendidikan tinggi paling besar di Malaysia dengan infrastruktur fizikal, organisasi kakitangan dan pendaftaran pelajar.

Universiti Teknologi MARA (UiTM) yang diasaskan sebagai Dewan Latehan RIDA ini telah diilhamkan oleh Onn Jaafar iaitu pengasas dan bekas presiden Pertubuhan Kebangsaan Melayu Bersatu (UMNO).

Idea ini asalnya diilhamkan sewaktu beliau sedang buat lawatan belajar ke Ceylon (kini dikenali sebagai Sri Lanka) dalam tahun 1951 untuk melihat program pembangunan luar bandarnya.

Sebuah kertas kerja telah dihasilkan untuk menggariskan penubuhan Lembaga Kemajuan Luar Bandar dan Perindustrian (RIDA) dan objektif penubuhannya adalah untuk membina semula masyarakat luar bandar serta meningkatkan ekonomi orang Melayu luar bandar.

Dalam bulan November 1956, Pusat Latihan RIDA telah memulakan operasi mereka di Petaling Jaya, Selangor yang mana di bawah direktor pertamanya iaitu Syed Alwi Syed Sheikh Alhadi.

Ia telah dibuka secara rasmi oleh Dr Ismail Abdul Rahman, Menteri Perdagangan dan Industri pada tarikh 14 Februari 1957. Pusat latihan ini mengadakan kursus pra-universiti, latihan kemahiran perniagaan dan beberapa kursus profesional luaran yang ditawarkan oleh badan-badan antarabangsa yang ditubuhkan, seperti London Chamber of Commerce, Australian Chartered Secretaryship, Australian Society of Accountants dan Institut Pengurusan British.

Selepas pembentukan Persekutuan Malaysia dalam tahun 1963, pusat latihan itu mula menerima pelajar Bumiputera dari Sabah dan Sarawak dan lebih banyak program akademik yang ditawarkan.

Dalam tahun 1964, Pusat Latihan RIDA telah mengadakan konvokesyen pertama dan 50 graduan dianugerahkan sijil oleh Tun Abdul Razak, Timbalan Perdana Menteri Malaysia.

Pusat latihan Dewan Latehan RIDA kemudian dikenali sebagai Maktab MARA dalam pada tahun 1965. Perubahan nama itu bermakna bahawa kolej itu tidak lagi beroperasi di bawah RIDA dan sebaliknya menjadi unit terpenting di bawah Bahagian Latihan MARA.

Majlis Amanah Rakyat (MARA) sewaktu itu berada di bawah pimpinan Tan Sri Arshad Ayub telah mengambil alih dan memperkuatkuasakan peranan dan tanggungjawab RIDA.

Dalam tahun 1966, Institut Pengurusan British telah berhenti menjalankan pemeriksaan luaran, Kolej MARA mula menjalankan Diploma Pengajian Perniagaannya sendiri. Pengiktirafan antarabangsa untuk kursus ini datang dari Ealing Technical College di London, yang juga menjadi pemeriksa luarnya.

Dalam tahun 1967, Maktab MARA telah dinaiktaraf ke Institut Teknologi MARA (ITM). Penubuhannya adalah sebagai respons kepada keperluan di Malaysia untuk profesional yang terlatih, terutama di kalangan bumiputera.

Kekurangan ini telah dikenalpasti melalui peninjauan tenaga kerja yang telah dijalankan oleh kerajaan dalam tahun 1965 dengan kerjasama Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu.

Menjelang tahun 1973, kampus cawangan mula ditubuhkan di Perlis, Sabah dan Sarawak. Pembangunan ITM terbahagi kepada tiga peringkat iaitu fasa pertama berlaku antara tahun 1967 hingga tahun 1976 yang melibatkan pengisytiharan institut itu sebagai sebuah badan autonomi dengan kampus 300 hektar sendiri di Shah Alam dan diletakkan di bawah Kementerian Pembangunan Luar Bandar.

Fasa kedua yang berjalan antara tahun 1976 hingga tahun 1996 pula telah melibatkan ITM dengan pantas memanfaatkan potensinya sebagai institusi pengajian tinggi.

Pelakuan mereka membawa kepada lulusnya Akta ITM pada tahun 1976 yang meletakkan institut itu terus di bawah Kementerian Pelajaran. Dalam fasa ketiga yang berjalan sejak tahun 1996 hingga tahun 1999 pula bermula akibat sebuah pindaan kepada Akta ITM 1976 yang memberikan institusi itu semua kuasa universiti dan setaraf dengan semua universiti, walaupun masih mengekalkan namanya.

Dalam bulan Ogos 1999, Perdana Menteri ke 4 Malaysia iaitu Tun Dr Mahathir Mohamad telah mengumumkan perubahan nama ITM kepada nama Universiti Teknologi MARA (UiTM).

Dengan pengiktirafan ini daripada kerajaan, satu langkah penstrukturan semula utama dijalankan untuk menyatukan sumber-sumber Universiti untuk produktiviti yang optimum.

Akta Universiti Teknologi MARA 173 telah dirangka sempena penubuhan Universiti Teknologi MARA (UiTM). Ia dianggap penting kerana Akta menyediakan garis panduan untuk penyelenggaraan dan halus pentadbiran serta hal-hal berkaitan lain.

Akta ini juga berfungsi sebagai pengakuan peralihan institusi dari institut ke universiti, dan pihak berkuasa yang diberikan kepadanya berfungsi seperti mana-mana universiti lain. Ini termasuk menawarkan kursus pengajian dan pemberian ijazah di semua peringkat.

Anda dijemput untuk like facebook page rasmi sejarah.my

Loading...

LEAVE A REPLY

Amaran:
Pihak kami tidak bertanggungjawab terhadap komentar yang diutarakan melalui laman sosial ini. Ia pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian sidang redaksi kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri.
Please enter your comment!
Please enter your name here