Konflik Pulau Layang-Layang Di Negeri Sabah

Pulau Layang-Layang terletak di negeri Sabah dan ia adalah merupakan sebahagian daripada gugusan Kepulauan Spratly. Kerajaan Malaysia seringkali memantau pulau ini dan menegaskan bahawa pulau ini adalah kepunyaan Malaysia kerana kedudukannya yang berada berhampiran dengan Sabah.

Tidak cukup dengan itu, pulau kecil ini juga turut dituntut oleh negara-negara lain yang berdekatan dengan perairan laut mereka iaitu Republik Rakyat China, Republik China (Taiwan), Filipina dan Vietnam.

Pulau Layang-Layang terletak di 162 batu nautika bersamaan dengan 300 kilometer dari barat laut Kota Kinabalu iaitu dalam lingkungan 200 batu nautika Zon Eksklusif seperti yang dibenarkan menurut Konvensyen Undang-undang Laut Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu.

malaysia map

Pulau ini timbul hampir 2,000 meter dari dasar laut. Berukuran sepanjang 1.2 kilometer dan mempunyai kelebaran sebajuh 200 meter. Pulau ini mempunyai bentuk bujur dan amat menarik dengan pelbagai pemandangan dasar laut yang mengagumkan, kepelbagaian batu karang dan ikan terumbu, termasuk haiwan laut dalam yang menjadi daya tarikan kepada para penyelam.

Pulau Layang-Layang ini juga menjadi salah satu lokasi tempat perlindungan kepada beribu-ribu ekor burung yang bermigrasi dari utara ke selatan dan dari selatan ke utara sepanjang tahun.

pulau layang-layang

Pulau ini adalah merupakan tuntutan buat negara Malaysia kerana sebahagian daripada pemilikan di Kepulauan Spratly dan ia berdekatan dengan kawasan tanah.

Setelah Kerajaan Malaysia mengisytiharkan terumbu-terumbu Pulau Layang-Layang itu terletak dalam perairan zon ekonomi eksklusif Malaysia pada 20 September 1979, Kabinet Malaysia telah mengarahkan agar kajian dilakukan untuk mendirikan tugu dan penempatan di beberapa buah terumbu batu karang yang dalam wilayah negara.

Pada 1989 kerajaan telah memutuskan supaya kawasan terumbu ini dimajukan sebagai tempat perlancongan. Resort Avillion Layang-Layang (Dive Resort) menarik ramai kehadiran pelancong asing dari Jepun, Perancis, Korea Selatan dan China. Penerbangan ke Pulau Layang-Layang mengambil masa selama sejam dari Kota Kinabalu.

Avillion Layang-Layang

Wilayah laut Pulau Layang-Layang mempunyai keindahan ekologi laut kerana terdapat pelbagai terumbu karang. Oleh kerana itu, kawasan ini menjadi tarikan eko-pelancongan di Malaysia dan bahkan terkenal di dunia.

Melindungi kepentingan laut merupakan sumbangan utama terhadap terwujudnya Wawasan 2020. Pada tahun 1990, sektor marin memberi sumbangan 33 juta ringgit atau 13% dari jumlah keseluruhan output Malaysia.

Sektor marin ini terdiri daripada subsektor perkapalan, pengeluaran minyak dan gas bumi, dan perikanan. Kemudian beberapa tahun kebelakangan sektor marin diperkayakan dengan subsektor ekopelancongan laut, rekreasi dan pemprosesan makanan laut.

Malaysia kemudian membina pertahanan di sekitar pulau-pulau yang diklaimnya tersebut untuk melindungi kepentingan ekonominya dan integriti wilayah.

pulau layang-layang

Di lokasi tersebut, Malaysia membina pangkalan tentera di hujung timur Pulau Terumbu Layang-Layang sebagai pos induk di kawasan Kepulauan Spratly Selatan sekaligus dermaga untuk kepentingan pelancongan.

Pada tahun 1983 Malaysia meletakkan Pasukan Khas Laut-nya di Pulau Terumbu Layang-Layang. Pada tahun 1985, kemudahan ketenteraan ditambah sehingga membolehkannya menjadi markas untuk pasukan pertahanan udara.

markas pulau layang-layang

Ciri-ciri eko-pelancongan untuk menambah daya tarik pelancong asing dan sekaligus membina pendapat umum bahawa Pulau Terumbu Layang-Layang adalah milik Malaysia.

Ciri-ciri tentera ditujukan untuk kuasa penggentar bagi negara lain yang akan cuba mempersengketakan pemilikan pulau ini. Sengketa pemilikan Pulau Layang-Layang dan kepulauan Spratly ini tidak pernah surut.

pulau layang-layang

Kebijaksanaan pemerintah Malaysia hari ini berjaya memastikan kedaulatan wilayah Pulau Layang-Layang kekal milik kita.

Anda dijemput untuk like facebook page rasmi sejarah.my

Loading...

LEAVE A REPLY

Amaran:
Pihak kami tidak bertanggungjawab terhadap komentar yang diutarakan melalui laman sosial ini. Ia pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian sidang redaksi kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri.
Please enter your comment!
Please enter your name here