Penubuhan Polis Wanita Malaysia

Anggota polis wanita buat Polis Diraja Malaysia pertama kali ditubuhkan sewaktu negara berada dalam tempoh darurat dan pada waktu itu, ramai wanita tempatan telah direkrut untuk dijadikan sebagai polis khas.

Asalnya, penglibatan wanita dalam institusi polis negara sebenarnya bermula sejak tarikh 23 Jun 1948. Hal ini adalah berikutan untuk memulihkan wanita yang terlibat dengan pergerakan Parti Komunis Malaya.

Sejarah awal penubuhan polis wanita bermula dari zaman kecemasan 1948 dengan pengambilan pertama untuk tujuh orang wanita dengan pangkat Inspektor Polis Wanita dalam tahun 1955.

Penubuhan Polis Wanita Malaysia

Pengambilan pertama 56 orang Inspektor Polis Wanita (WPC) telah disenaraikan pada tahun 1956. Seorang pegawai polis wanita Inggeris, Miss BDB Wentworth telah ditugaskan ke Unit Polis Wanita untuk membantu usaha merekrut kumpulan perintis wanita dari Malayan.

Pengambilan Wanita Konstabel Khas atau Khas Perbendaharaan (SC) mempunyai respon yang sangat baik, terutamanya di kalangan mereka yang tinggal di kawasan luar bandar.

Penubuhan Polis Wanita Malaysia

Poliswasta Khas juga bekerja di penjara dan sebagai pengiring polis untuk wanita dan kanak-kanak yang ditahan. Sejak itu, Unit Polis ini terus berkembang, dan memainkan peranan penting untuk mengekalkan kesejahteraan dan kesejahteraan rakyat di Malaysia.

Anda dijemput untuk like facebook page rasmi sejarah.my

Loading...

LEAVE A REPLY

Amaran:
Pihak kami tidak bertanggungjawab terhadap komentar yang diutarakan melalui laman sosial ini. Ia pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian sidang redaksi kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri.
Please enter your comment!
Please enter your name here