Peristiwa Perasmian Muzium Negeri Kedah

Pada tarikh 3 Februari 1957, Muzium Negeri Kedah yang bertempat di tingkat bawah Balai Besar, Alor Setar, Kedah telah dirasmikan oleh Menteri Besar Kedah iaitu Tan Sri Tunku Ismail bin Tunku Yahya (Tunku Indra Setia).

Muzium ini yang pada masa itu dikenali sebagai Muzium Sejarah Negeri Kedah telah diketuai oleh Yang Mulia Tunku Nong Bin Tunku Mohd Jiwa iaitu Yang Dipertua Persatuan Sejarah Negeri Kedah.

Pada tahun 1961, muzium ini telah dipindahkan ke bangunan sekarang ini yang terletak di Bakar Bata, Alor Setar. Bangunan ini telah dibina dalam tahun 1959 dan reka bentuk bangunan ini telah dibuat oleh Profesor Galia yang merupakan seorang arkitek dari Jabatan Kerja Raya.

Muzium Negeri ini telah dipertanggungjawabkan untuk mengumpul, menyimpan serta melindungi hasil-hasil peninggalan budaya negeri Kedah. Dalam masa yang sama, ia juga bertanggungjawab untuk menyebarkan maklumat berkenaan bahan-bahan muzium itu kepada orang ramai.

Peristiwa Perasmian Muzium Negeri Kedah

Muzium Negeri Kedah asal di Balai Besar, Alor Setar

Pameran yang ditunjukkan adalah dalam bentuk diaroma yang dibahagaikan kepada sejarah kebudayaan, sejarah ilmu kejadian, aji purba dan industri utama tempatan.

Tahun demi tahun berlalu, Muzium Negeri Kedah ini telah mengalami banyak perubahan dan perkembangan. Dalam 1968, bangunan tambahan telah dibina untuk menambahkan ruang pameran.

Seterusnya Muzium Negeri Kedah ini telah membuka dua buah cawangannya iaitu Balai Seni Negeri Kedah dan Muzium Diraja yang mempunyai bangunan masing-masing terletak di Medan Bandar Alor Setar iaitu di belakang bangunan Balai Besar.

Peristiwa Perasmian Muzium Negeri Kedah

Muzium Negeri Kedah di Bakar Bata, Alor Setar siap dibina pada tahun 1961

Kedua-dua bangunan ini telah dirasmikan serentak pada 25 Julai 1983 oleh Duli Yang Maha Mulia Tunku Abdul Halim Muadzam Shah ibni Almarhum Sultan Badlishah.

Balai seni ini mempamerkan semua jenis lukisan lama dan moden khasnya oleh para pelukis dari negeri Kedah. Selain dari itu, dipamerkan juga hasil kraftangan, alat-alat muzik, seni ukur dan lain-lain bentuk kesenian negeri. Manakala Muzium Diraja mempamerkan koleksi Dirajanya.

Anda dijemput untuk like facebook page rasmi sejarah.my

Loading...

LEAVE A REPLY

Amaran:
Pihak kami tidak bertanggungjawab terhadap komentar yang diutarakan melalui laman sosial ini. Ia pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian sidang redaksi kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri.
Please enter your comment!
Please enter your name here