Perjanjian Persahabatan Pertama Tanah Melayu Dengan Indonesia

Pada tarikh 17 April 1959, tepat jam 9.15 pagi tercatatlah satu peristiwa bersejarah yang menghidupkan semula ikatan darah dan keturunan dua bangsa yang merdeka setelah dipisahkan oleh penjajah.

Hal ini berikutan dengan Perjanjian Persahabatan antara Persekutuan Tanah Melayu dan Republik Indonesia telah ditandantangani. Perjanjian persahabatan ini telah ditandangangi oleh Perdana Menteri Tanah Melayu iaitu Dato Abdul Razak Bin Dato Hussein, Menteri Pelajaran iaitu Encik Mohd Khir Johari dan Encik Senu Abdul Rahman selaku Duta Besar Persekutuan Tanah Melayu di Indonesia bagi pihak kerajaan Tanah Melayu.

Bagi pihak kerajaan Indonesia pula, ia diwakili oleh Dr Hj Djuanda Kartawidjaja yang merupakan Perdana Menteri Indonesia, Doktor Pryono selaki Menteri Pengajaran, Pendidikan dan Kebudayaan Indonesia dan Dr. Mohd Razif selaku Duta Besar Indonesia di Perketuan Tanah Melayu.

Upacara menandatangani perjanjian yang cukup bersejarah ini telah dilangsungkan di Dewan Jemaah Menteri Persekutuan di Kuala Lumpur pada tarikh 17 April 1959.

Perjanjian Persahabatan Pertama Tanah Melayu Dengan Indonesia

Encik Senu Abdul Rahman, Duta Besar Persekutuan Tanah Melayu di Indonesia yang pertama

Seperti yang tertulis di mukadimah perjanjian tersebut, kedua-dua negara menandatangani perjanjian ini atas kesedaran adanya ikatan-ikatan sejarah, bangsa dan kebudayaan yang telah terjalin sejak zaman berzaman.

Tidak cukup dengan itu, ia juga didorong oleh hasrat hendak memulihkan semula perhubungan yang telah terganggu oleh peristiwa-peristiwa sejarah dan hendak mengadakan serta memperkukuhkan kerjasama yang erat antara satu sama lain.

Perjanjian ini dianggap sebagai satu permulaan yang akan memberikan harapan yang cerah ke arah menghasilkan tindakan-tindakan yang akan memberi faedah kepada kedua-dua negara.

Ia mengandungi sepuluh fasal yang meliputi seluruh kepentingan bangsa dan kedua-dua buah negara lantas ia terus menjadi asas bagi persiapan dan perundingan di masa harapan.

Antara yang lain dalam perjanjian tersebut ada mengisahkan tentang kesediaan kedua-dua pihak ini bersetuju untuk saling hormat menghormati berkenaan dengan kemerdekaan dan kedaulatan antara satu sama lain.

Tanah Melayu dan Indonesia juga akan memelihara ikatan yang akan merapatkan rakyat serta kedua-dua negara. Apa yang dititik beratkan dalam perjanjian itu adalah saling beruasaha dengan jalan kerjasama, bantu membantu dan berunding untuk mencapai persamaan seberapa luas yang boleh dalam perkembangan dan pengunaan kesarjanaan, sains dan pelajaran serta kerjasama erat dalam lapangan perhubungan konsol, perdagangan, hak-hak ekstradisi dan lain-lain.

Perjanjian ini adalah berlainan dari mana-mana perjanjian persahabatan yang ditandatangani kemudiannya oleh kedua-dua buah negara kerana ianya mengandungi satu peruntukan khas dan istimewa untuk saling bekerjasama, bantu membantu dan berunding bagi mencapai seberapa yang boleh satu keseragaman dalam pemakaian dan pembinaan Bahasa Melayu serta Bahasa Indonesia.

Dengan itu, usaha untuk menjadikan Bahasa Melayu sebagai bahasa utama negara ini telah dipercepatkan lagi dengan pertolongan pakar-pakar bahasa dari Indonesia.

Dengan termetrainya perjanjian ini, maka terbukulah lambaran baru dalam sejarah dua bangsa seketurunan, seagama dan sekandungan. Selain dari hubungan-hubungan itu, terkandungnya semangat Bandung dalam perjanjian ini diantara Kerajaan Tanah Melayu dengan Indonesia yang bukan hanya menjadi penganjur Persidangan Asia-Afrika di Bandung, malah menjadi pengamal dasar tersebut, adalah merupakan kejayaan yang amat besar kepada kerajaan Persekutuan Tanah Melayu.

Anda dijemput untuk like facebook page rasmi sejarah.my

Loading...

LEAVE A REPLY

Amaran:
Pihak kami tidak bertanggungjawab terhadap komentar yang diutarakan melalui laman sosial ini. Ia pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian sidang redaksi kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri.
Please enter your comment!
Please enter your name here